Saavutettavuusvaatimusten mukainen verkkosivusto ilmastotyön tueksi

Pohjois-Savon ilmastotyö sai uutta vauhtia, kun Hiilineutraali maakunta – Pohjois-Savo hanke (HIMA) käynnistettiin keväällä Pohjois-Savon ELY-keskuksen toimesta. Hankkeen aikana laadittavassa Pohjois-Savon ilmastotiekartassa määritellään tärkeimmät tavoitteet ilmastoasioissa. Hanketta rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Pohjois-Savon liiton kehittämisrahastosta.

Tavoitteena oli Suomen parhaat alueellisen ilmastotyön verkkosivut. Lopputuloksena saatiin enemmän, jopa Euroopan parhaimpiin kuuluvat sivut.

Tapio Kettunen, Ilmastoasiantuntija

Tarve

Pohjois-Savon ilmastotyölle tarvittiin kokonaan uudet verkkosivut, jotka auttavat lisäämään ilmastotietoutta sekä tuovat esille maakunnan ilmastotyötä, tekijöitä ja tekoja. Uusi verkkosivusto on Pohjois-Savon ilmastotyön tärkein tiedonvälityskanava, joten sivustosta haluttiin moderni, käyttäjäystävällinen ja tietysti saavutettavuusvaatimusten mukainen. Pohjois-Savon ilmastotyön sivuston tuli myös toimia moitteetta erilaisilla päätelaitteilla, ja olla tietoturvallinen, pitkäikäinen sekä helposti jatkokehitettävä.

Uudelle verkkosivustolle tarvittiin myös useita vuorovaikutteisia toiminnallisuuksia. Tällaisia olivat mm. valmiudet sähköisten lomakkeiden tarjoamiseen, tuki podcast-julkaisujen hallintaan ja artikkeliosio, jossa vierailijat voivat kommentoida asiantuntijoiden tuottamia ajankohtaisia sisältöjä.

Ratkaisu

Toteutimme Pohjois-Savon ilmastotyön verkkosivuston WordPress -julkaisujärjestelmän uusimmalla versiolla. Toteutus räätälöitiin hankkeelle sopivaksi hyviksi havaituilla ja luotettaviksi todetuilla WordPressin lisäosilla.

WordPressin lisäosien avulla sivustolle rakennettiin mm. yksilöllisiä toiminnallisuuksia, hakukoneoptimointia, analysointityökaluja ja tietoturvaan liittyviä kokonaisuuksia. Panostimme tietosuojaan ja tietoturvaan koko projektin ajan myös muilla teknologisilla ratkaisuilla. 

Sivuston yksilöllisen ulkoasun suunnitteli Grafiant, ja me rakensimme suunnitelmaa noudattavan WordPress -ulkoasuteeman. Hyödynsimme ulkoasun toteutuksessa tarkoin valittuja WordPressin kehitystyökaluja, jotka omalta osaltaan turvaavat verkkosivuston nopean latautumisen erilaisilla päätelaitteilla.

Hiilineutraali maakunta -hanketta koordinoi Pohjois-Savon ELY-keskus, joten oli tärkeää, että verkkosivuston ulkoasu ja tekniset ratkaisut tehtiin tarkasti saavutettavuuskriteeristöä noudattaen. Esimerkiksi värimaailma ja muu visuaalisuus, sivuston sisäinen navigointi ja erilaisten helppokäyttötoimintojen sekä avustavan teknologian huomioiminen toteutettiin saavutettavuusdirektiivin vaatimusten mukaan. 

Huolehdimme Pohjois-Savon ilmastotyön verkkosivuston turvallisuudesta projektin jälkeenkin. Asiakkaan tarpeisiin räätälöidyn WordPress-huolenpitopakettimme avulla pidämme verkkosivun ja siihen asennetut lisäosat teknisesti ajan tasalla. Erillisten kehitys- ja tuotantoympäristöjen ylläpito takaa myös sujuvan jatkokehityksen.

Hyödyt

Pohjois-Savon ilmastotyö sai modernin ja visuaalisesti miellyttävän verkkosivuston, jossa on huomioitu erilaiset käyttäjäryhmät. Sivuston tietosuoja pysyy ajantasaisten vaatimusten mukaisena myös jatkossa. Saavutettava sivusto palvelee suurta käyttäjäryhmää ja tarjoaa digitaalisia palveluita ilmastoasioista kiinnostuneille vierailijoille. 

Pohjois-Savon ilmastotyötä koordinoivan tiimin on helppo päivittää verkkosisältöä ja tiedottaa ilmastoasioista työn edetessä. Yksilöllisiin tarpeisiin räätälöity hallintatyökalu ja saavutettavuuskriteerien mukainen ulkoasuteema ohjaavat tuottamaan selkeää ja saavutettavaa sisältöä. Pohjois-Savon ilmastotyön sivustolle on myös helppo löytää hakukoneiden kautta, mikä lisää näkyvyyttä ja tuo ilmastoasioista kiinnostuneita tiedonhakijoita luotettavan tiedon pariin. 

Onnistuneen lopputuloksen kannalta on tärkeää, että Pohjois-Savon ilmastotyöhön kuuluvat aihepiirit esitellään sivustolla selkeästi ja ymmärrettävästi. Houkuttelevan, sisällöllisesti ja teknisesti hyvin rakennetun kokonaisuuden myötä työn kohderyhmän on luontevaa innostua aiheesta, osallistua toimintaan ja ryhtyä ilmastotekoihin.

Me Hurjalla toteutamme saavutettavat verkkosivut vankalla ammattitaidolla. Tarjoamme myös olemassa oleville verkkopalveluille saavutettavuusauditointia, jolla selvitämme palvelun saavutettavuuden nykytilan ja kuinka sitä voidaan kehittää. Ota yhteyttä, jutellaan lisää!

Jätä yhteydenottopyyntö

    Käsittelemme tietojasi tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla.