Asiakastarinat Riveria
Olemme olleet mukana kehittämässä Riverialle kahta digiratkaisua, jotka modernisoivat sekä opetusta että arjen prosesseja – toinen työharjoittelupaikkojen koordinoinnin sujuvoittamiseen ja toinen yhdistetyn todellisuuden hyödyntämiseen maanrakennusalan koulutuksessa.
Nopeaa, ketterää ja asiakasta kuuntelevaa kehitystyötä. Tästä projektista jäi hyvä mieli!
Heikki Törrönen, ICT-järjestelmäasiantuntija, Riveria
Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria on pohjoiskarjalaisten kuntien omistama monialainen koulutuksen järjestäjä. Riverian päätoimipaikka sijaitsee Joensuussa. Muut koulutusyksiköt sijaitsevat Kiteellä, Lieksassa, Nurmeksessa, Outokummussa ja Valtimolla. Riverian koulutuksiin osallistuu vuosittain noin 14 500 opiskelijaa. Henkilöstöä Riverialla on noin 700. Konserniin kuuluu myös Riveria koulutuspalvelut Oy.
Riverian työharjoittelupaikkojen varaukset hoidettiin aiemmin jaetun Excel-taulukon avulla. Taulukkomuotoinen ratkaisu osoittautui käytössä työlääksi ja virheherkäksi, erityisesti tilanteissa, joissa mukana oli useita eri toimijoita.
Tavoitteena oli kehittää selkeä ja toimiva sovellus, joka tukee työharjoittelupaikkojen koordinointia ja helpottaa yhteistyötä oppilaitoksen ja harjoittelupaikkoja tarjoavien tahojen välillä.
Ohjelmistokehityksessä suunnittelun painopisteenä pidettiin hyvää käytettävyyttä. Käytettävyyteen kuuluivat mm. tunnistautumisen yksinkertaistaminen, käyttöliittymän selkeys ja laajan tietokannan kanssa toimivan sovelluksen hyvä suorituskyky.
Sovelluksen käyttäjähallinta on tehokas, sillä kirjautuminen integroitiin Riverian omaan käyttäjätietokantaan. Riverian opettajat ja koordinaattorit voivat kirjautua sovellukseen omilla organisaatiotunnuksillaan, eikä ylimääräisiä sovelluskohtaisia tunnuksia tarvita. Sovelluksessa on omat käyttäjäroolit myös harjoittelupaikkoja tarjoaville kohteille, kuten terveyskeskuksille ja muille sosiaali- ja terveysalan toimijoille. Harjoittelupaikkoja tarjoavat kohteet kirjaavat sovellukseen mm. ne ajanjaksot, joille toivovat Riverialta opiskelijoita.
Sovellukseen kootun tiedon avulla Riverian henkilökunta valitsee opiskelijoiden tavoitteita ja aikatauluja vastaavat avoimet harjoittelupaikat. Sovelluksen hyvä suorituskyky varmistettiin oikeilla teknisillä valinnoilla. Toteutetun web-sovelluksen taustajärjestelmänä on PHP-ohjelmointikielellä toimiva Laravel-framework. Sovelluksen toiminnot ja käyttöliittymät toteutettiin JavaScriptillä toimivaa Vue.js-frameworkia hyödyntäen. Näiden osa-alueiden yhteistyön vuoksi sovellus on nopea ja tehokas toiminnoissaan.
Sovellus suunniteltiin tiiviissä ja toimivassa yhteistyössä järjestelmää työssään käyttävien henkilöiden kanssa, ja toiminnot vastaavat tarpeita, joita harjoittelupaikkojen koordinoinnissa tarvitaan. Digitaalinen ratkaisu säästää sekä harjoittelupaikkojen että oppilaitoksen aikaa, koska sovellus toimii tiedonvaihtoa helpottavana työkaluna eri toimijoiden välillä.
Harjoittelupaikkojen hallinta sekä niihin sopivien opiskelijoiden sijoittaminen toimii jouhevasti, eikä taulukkotyökalun kömpelyydestä tai virhealttiudesta ole enää tietoakaan. Sovelluksen hyödyt ovat suuret: uusi digitaalinen järjestelmä on korvannut työläät, hankalasti ylläpidettävät taulukot.
“Lähdimme Riverialla kehittämään maanrakennusalan opetusta yhdistettyä todellisuutta hyödyntäen, sillä haluamme kehittää opetustarjontaamme jatkuvasti uutta teknologiaa käyttämällä. Koulutussimulaattorien ja HoloLens-lasien käyttö opetuksessa on tuonut Riverialle uutta markkina-arvoa ja nostanut profiiliamme laadukkaiden koulutusten tuottajana.“
Aki Hankilanoja, koulutuspäällikkö, Riveria
Riverialla haluttiin ottaa maanrakennusalan koulutuksessa virtuaaliympäristöt ja yhdistetty todellisuus (MR, Mixed Reality) osaksi opetusta. Tavoitteena oli kehittää uusia innovatiivisia ja digitaalisia opetus- ja oppimistapoja opetuksen tehostamiseen. Lisäksi opiskelusta haluttiin tehdä turvallisempaa sekä tukea ja tehostaa yksilöllistä oppimista.
Kehitysprojektissa tärkeää oli myös käyttöönotettujen ratkaisujen laajennettavuus ja helppokäyttöisyys. AR-laseille toteutettavan maanrakennusalan opetuksen tuli olla laajennettavissa myös muuhun opetuskäyttöön.
Lue myös Ylä-Savon ammattiopistolle AR-avulla toteuttamastamme digitaalisesta oppimisympäristöstä!
Uuden teknologian hyödyntäminen maanrakennusalan koulutuksessa on tuonut Riverialle aivan uutta markkina-arvoa ja lisäksi nostanut koulutuskuntayhtymän profiilia laadukkaiden koulutusten tuottajana.
HoloLensien ja Guides-opastussovelluksen hyödyntäminen osana oppimispolkua helpottaa koulutussimulaattorien käyttöönottoa, ja interaktiivinen opiskelumateriaali tukee erilaisten oppijoiden osaamisen kehittymistä. Virtuaalinen oppimisympäristö tekee koulutuksesta turvallisempaa, kun oppilas voi ensin harjoitella koneen käyttöä koulutussimulaattorissa ennen oikeaa konetta. Tällöin vahinkoja ei synny samalla tavalla oikealle koneelle ja ympäristölle, kun koneen käyttö on jo tuttua virtuaaliympäristöstä.
Opetuksen digitalisointi tuo kiistattomia etuja sekä opettamisen että oppimisen näkökulmasta. Dynamics 365 Guidesia voidaan käyttää opetuksen tukena myös muilla aloilla ja erilaisissa opetustilanteissa. Kuten nyt ajoonlähtötarkastukseen ja osien tunnistukseen pyöräkuormaajan ja kaivurin opetuskäyttössä. Guidesin helppokäyttöisyys mahdollistaa jatkossa Riverialle myös sovelluksen itsenäisen käytön, sillä materiaalien lisääminen järjestelmään on helppoa.
“Olemme päässet opettamaan tämän päivän teknologialla, mikä vie oppimisen kokonaan uudelle tasolle. Yhteistyö Hurjan kanssa oli tehokasta ja joustavaa koko projektin ajan.“
Aki Hankilanoja, koulutuspäällikkö, Riveria
Riveria on hyvä esimerkki siitä, miten digitaaliset ratkaisut voivat sekä modernisoida opetusta että helpottaa organisaation sisäisiä prosesseja. Hurjalla olemme ylpeitä siitä, että olemme saaneet olla mukana rakentamassa sujuvampaa arkea ja vaikuttavampaa oppimista.
Tarvitsetko vastaavan räätälöidyn järjestelmän tai teknologiaratkaisun? Ota yhteyttä, me autamme!