Hybridityö, etätyö tai lähityö vai onko työntekopaikalla väliä?

Julkaistu 11.10.2021 | Päivitetty 9.12.2022

Niin kuin monilla muillakin työpaikoilla, myös Hurjalla siirryttiin sankoin joukoin etätyöhön reilut puolitoista vuotta sitten. Sittemmin osa meistä on palannut toimistolle, jotkut työskentelevät kokonaan etänä, ja yleistä on myös jonkinlainen välimuoto näiden kahden ääripään väliltä eli ns. hybridityö. Osa työntekijöistä on myös muuttanut kauemmas Kuopiosta tai on aloittanut työt etätyöaikana asuen toisella paikkakunnalla.

Hybridityö, etätyö ja lähityö ovat nyt lähes jokaisen tänä aikana etätyöhön siirtyneen huulilla. Millaiseksi oma työ muuttuu nyt kun etätyösuosituksista luovutaan, mutta paluuta menneeseen ei ole? Etätyön selkeät edut on huomattu, mutta toisaalta myös miinuspuolet. Osa etätyömallissa olleista yrityksistä on ilmoittanut, että paluu entisenlaiseen lähityöhön on luvassa heti kun yleinen tilanne sen sallii. Osa on ilmoittanut siirtyvänsä malliin, jossa etätyötä saa tehdä esimerkiksi vain kahtena päivänä viikossa. Toiset yritykset taas kertovat työntekijöiden saavan itse jatkossa päättää työntekopaikkansa.

Työhyvinvointi edellä ja yhtenä joukkueena

Meistä kysymys on arvoista, ihmisistä ja työhyvinvoinnista, ei työntekopaikasta. Yksi Hurjan arvoista on joukkuehenki. Joukkuehenki tarkoittaa, että teemme töitä yhtenä joukkueena ja pelaamme samaan maaliin. Avoimuus ja kannustava työyhteisö ovat meille tärkeitä ja haluamme kokea onnistumisia yhdessä. Hurjalla me kunnioitamme toisiamme ja huolehdimme kukin omalta osaltamme työssä viihtymisestä. Poikkeusaikana olemmekin yhdessä muiden etätyöhön siirtyneiden yritysten kanssa joutuneet oikeaan happotestiin joukkuehengen ylläpitämisessä.

Etätyöstä puuttuvat nopeat vuorovaikutustilanteet ja kahvikoneen tai vesiautomaatin äärellä mieleen tulleiden ajatusten spontaani jakaminen kollegoille. Eikä yhteisten lounashetkien parissa tapahtuva tiedottaminen tietenkään toimi ja tavoita kaikkia, jos toimistopäivät menevät ristiin ja vain muutama henkilö sattuu samaan aikaan paikalle. Tästä syystä olemmekin panostaneet vahvasti sisäiseen viestintään ja kalentereista on löytynyt esimerkiksi säännölliset etäkahvihetket vapaamuotoiseen keskusteluun.

Henri ja Vesa Hurjan toimistolla.

Joustavasti kohti uutta normaalia

Toiset meistä tykkäävät tehdä työnsä toimistolla, jossa työmoodin kerrotaan tarttuvan työkaverilta toiselle vähän kuin vahingossa. Monet käyvät toimistolla lataamassa työkavereiden seuraa noin kerran viikossa. Meillä on myös työntekijöitä, jotka tekevät mieluiten pelkkää lähityötä Hurjan pääkonttorilla Kuopion keskustassa.

Nyt yleisen pandemiatilanteen hellittäessä panostamme entistäkin enemmän työhyvinvointiin ja kohtaamisten mahdollistamiseen. Ajatuksena työntekopaikasta on joustavuus, mutta toivomme myös yhteistyötä tekevien tiimien tapaavan ainakin silloin tällöin livenä, jotta yhteisöllisyys säilyy. Haluamme olla työnantajana mahdollistamassa vapaamuotoisia kohtaamisia, joissa kasvatetaan joukkuehenkeä, kuten yhteisiä peli-iltoja ja muita aktiviteetteja.

Käytössämme on myös ePassi, jonka kaksi kertaa vuodessa ladatun saldon työntekijät voivat käyttää valintansa mukaan joko liikunta-, kulttuuri-, tai hyvinvointipalveluihin. Työntekijät ovatkin käyttäneet ePassia monipuolisesti esimerkiksi juoksukursseille, museokäynneille, keilaamiseen, salimaksuihin ja erilaisiin sisäpeleihin.

Hurjalla tärkeintä on, että työntekijät viihtyvät meillä, sillä se tarkoittaa myös tyytyväisiä asiakkaita. Seuraavana yhteisöllisyyttä lisäävänä tapahtumana olemme juuri järjestämässä yhteistä lautapeli-iltaa, johon kaikki hurjat ovat tervetulleita. Lue myös aiemmasta Hurjan kesätapahtumasta ja työntekijöiden mietteitä siitä, millaista on ollut aloittaa työt Hurjalla etätyöaikana ja miten pidämme huolta yhteisöllisyydestä.

Kysyimme työntekijöiden mietteitä Hurjasta työnantajana

Hyvässä työpaikassa on tiivis ryhmähenki ja mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön ja työyhteisöön. Työyhteisöön integroituminen vaatii aina oma-aloitteisuutta, mutta työnantajan tulee omalta osaltaan huolehtia, että kaikki uudet työntekijät tuntevat olonsa kotoisaksi ja pääsevät mukaan työyhteisöön. Yksi käyttämämme keino uusien työntekijöiden perehdytyksessä ja muuttuvien työnkuvien käytössä meillä on esimerkiksi Hurjan mentorikäytäntö.

Maija kotitoimistolla etätöissä.
Maija kotitoimistolla.

“Uusiin tehtäviin perehtymistä ja projektissa aloittamista on helpottanut toimivan tiedonkulun lisäksi hyvä ryhmätyöhenki ja muuttuvien työnkuvien aikana Hurjan mentorikäytäntö. Auttavaisen tiimin ja oman mentorin avulla projektien vaatimukset on ollut helppo sisäistää nopeasti, sekä päästä mukaan konkreettiseen tekemiseen.” -Maija, ohjelmistotestaaja

Haluamme kehittää Hurjasta työntekijöillemme parhaan työpaikan, jossa otamme huomioon myös erilaiset elämäntilanteet.

“Perheellisenä tulee väistämättä vastaan jos jonkinmoista tarvetta sovittaa työaikaa. Lapsi sairastuu ja joudun kuljettamaan jälkikasvua terveyskeskukseen tai vaikka unettomuusjaksoja, silloin olen voinut hoitaa tehtäväni minulle parhaaseen vuorokaudenaikaan. Koko meidän perhe nauttii luonnosta, joten muutto maalle pienemmälle paikkakunnalle oli meille erittäin tärkeää. Korona taisi olla viimeinen naula arkkuun ja toteutimme haaveemme. Muutimme pois Kuopiosta n. vuosi sitten ja työmatkaa tulee nyt vajaa tunti suuntaansa. Olen saanut tehdä joustavasti etätöitä, jonka ansiosta päivässä jää pari tuntia enemmän aikaa perheelle ja muulle vapaa-ajalle. Käyn kuitenkin aika-ajoin näyttämässä naamaani Kuopion toimistolla.”

-Jukka, ohjelmistokehittäjä

“Aloitin Hurjalla huhtikuussa ja työmatka on yli tunnin suuntaansa. Mahdollisuus tehdä joustavasti etätöitä, on tuonut ajankäyttöön arjessa rutkasti helpotusta ja lisännyt hyvinvointia, kun työmatkassa säästyneen ajan voi käyttää vapaa-aikaan.” -Kiira, markkinointipäällikkö

Kiira ja Hannamari Hurjan toimistolla.

Kannustamme Hurjalla oma-aloitteisuuteen ja siihen, että työntekijöillämme on vaikutusmahdollisuuksia sekä omaan työhön että koko työympäristöön.

“Nautin siitä, että saan itse päättää missä teen työni ja teenkin suurimmaksi osaksi etätöitä, mutta haluan myös tavata tiimiläisiä silloin tällön livenä. Koin pitkän etätyöjakson aikana, että tiimi kaipaa lisää vapaamuotoista keskustelua ja tein kyselyn työntekijöille. Tulokset olivat selvät, joten kiinnitin muutaman vapaaehtoisen etätyökahvittelun lisää tiimin kalenteriin.” -Hannamari, asiakasvastaava

Työntekijäkokemuksen kehittäminen on meille tärkeää. Tästä syystä toteutimme tänä vuonna Great Place to Work®:in Trust Index™ -henkilöstötutkimuksen. Luotettavalla ulkopuolisen tekemällä tutkimuksella saamme laajan ymmärryksen työntekijäkokemuksesta ja yrityskulttuurista, jonka avulla voimme kehittää Hurjasta parhaan työpaikan.

Hurjalla kaikilla on oikeus joustavaan työhön

Hurjalla on pidetty kiinni siitä, että työnteko ei ole kenenkään sijainnista kiinni. Kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus joustoon suhteessa oman työn vaatimuksiin ja työnkuvaan. Yhteyttä pidetään etätyöhön sopivissa kanavissa ja livetapaamisia järjestetään silloin, kun se on paras tapa hoitaa pöydällä oleva asia. Työkaverit on myös helppo tavoittaa sekä järjestää virtuaalisia tapaamisia nopeallakin aikataululla.

On aivan normaalia, että osa meistä haluaa tehdä työnsä toimistolla osa kotona ja osa hybridimallilla. Osalle kotona työskentely voi tuntua kuormittavalle ja toiselle taas työmatkassa säästetty aika painaa vaakakupissa. Siksi meille on tärkeää, että työntekijät otetaan huomioon yksilöinä ja pienenä, mutta kasvavana softatalona meillä on siihen erinomaiset mahdollisuudet. Hybridityö, etätyö tai lähityö vai onko työntekopaikalla väliä? Ei ole, meistä kaikkein tärkeintä on, että työntekijät viihtyvät ja hommat hoituu.

Sopisitko sinä Hurjaan joukkoomme? Heittäydy villiksi ja heitä meitä hakemuksella, sillä laajennamme jatkuvasti osaamistamme asiakastarpeiden kasvaessa.

Jätä avoin hakemus

Jätä yhteydenottopyyntö

    Käsittelemme tietojasi tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla.