Miksi verkkosivujen ylläpito on tärkeää?

14.4.2022 12:17

Kun verkkosivut on rakennettu ja julkaistaan, ne siirretään ylläpitoon www-palvelimelle, jossa ne ovat internetin käyttäjien saatavilla ympäri vuorokauden. Verkkosivujen ylläpitoon valitun palvelun tarkoituksena on pitää sivusto toiminnassa, ajan tasalla ja palvelemassa tarkoitustaan mahdollisimman hyvällä käytettävyysajalla. Minimissään eri palveluntarjoajien verkkosivujen ylläpito palveluna sisältää palvelintilan ja muut sivuston vaatimat palvelinresurssit, eli webhostingin (tai webhotellin). Toimiva verkkosivujen ylläpito vaatii kuitenkin muutakin.

Toimintavarman palvelinylläpidon lisäksi kannattaa kuitenkin huolehtia myös siitä, että sivusto pysyy teknisesti ajan tasalla – erityisesti mikäli sivuston alustana toimii avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä kuten WordPress. Julkaisujärjestelmän jatkuvan kehittymisen vuoksi WordPress-sivusto vaatii säännöllistä huolenpitoa, jotta se pysyy toimintakuntoisena eikä esimerkiksi vanhentuneiden versioiden käyttäminen uhkaa sivuston tietoturvaa. Lisäksi mm. teknisten päivitysten yhteensopivuusongelmat, tiedonsiirtonopeuden rajallisuus, sähkökatkot, tietoturva-aukot ja muut haasteet vaanivat pahaa-aavistamatonta ja uhkaavat digipalveluunsa nojaavien yritysten imagoa. On siis ensiarvoisen tärkeää huolehtia kotisivujen ylläpidosta julkaisun jälkeen!

Kevyissä ja edullisissa webhosting-palveluissa sivuston tekniikan ajan tasalla pitäminen jää usein asiakkaan omalle vastuulle. Sen sijaan laajemmissa palveluissa verkkosivujen ylläpitoon palveluntarjoaja pitää automaattisesti huolen siitä, että verkkosivusto on myös teknisesti ajan tasalla, toimii moitteetta sille varatussa palvelinympäristössään ja varmistaa näin myös paremman suojautumisen ulkoisia uhkia vastaan yhdessä sovituilla ehdoilla.

Lakkaamaton kehitys vaatii myös jatkuvaa verkkosivujen ylläpitoa

WordPress-julkaisujärjestelmän jatkuvan kehityksen myötä saataville tulee säännöllisesti uusia hyödyllisiä toimintoja tai verkkosivuston suorituskykyä parantavia ominaisuuksia, joiden käyttöönottamiseksi omalle sivustolle täytyy julkaisualusta päivittää tuoreimpaan versioon.

Lisäksi esimerkiksi WordPress-kehitysyhteisö on saattanut uusiin versioihin korjata aiemmin julkaistuja toimintoja tai havaittuja haavoittuvuuksia, ja nämä korjaukset saadaan käyttöön vasta päivityksen myötä. Jatkuvan kehittymisen varjopuolena myös uusia tietoturva-aukkoja löytyy aika ajoin, joten verkkosivujen ylläpidossa säännölliset tekniset päivitykset ovat tärkeitä myös sivuston tietoturvan kannalta. Päivityksiä WordPressiin, teemoihin ja lisäosiin tulee lähes poikkeuksetta vähintään kuukausittain, tapauksesta riippuen jopa viikoittain, jolloin sivuston huolenpitotyötäkin tulisi tehdä vähintään kuukausittain.

Verkkosivujen ylläpitopalveluun kuuluvat mm. erilaiset tekniset päivitykset, tietoturvatarkastukset sekä sivujen varmuuskopiointi. Jos nämä ylläpitotoimet systemaattisesti laiminlyödään, voi sivuston toiminta alkaa ennemmin tai myöhemmin kärsimään huomattavasti ja pahimmassa tapauksessa yrityksesi kotisivut lakata kokonaan toimimasta. Tämän vuoksi suosittelemme Hurjalla verkkosivuille aina ensisijaisesti WordPress-huolenpitopalvelua pelkän webhostingin sijaan.

Jatkuva WordPress-huolenpitopalvelu on enemmän kuin pelkkää kotisivujen ylläpitoa

Jos haluat mielenrauhaa etkä jatkuvasti huolehtia WordPress-sivustosi teknisistä päivityksistä, kannattaa valita pelkän webhosting-palvelun sijaan ylläpitopalvelu, joka sisältää verkkosivujen ylläpidolle laajemman sisällön. Meillä Hurjalla tällainen palvelu on nimeltään WordPress-huolenpitopalvelu johon sisältyy verkkosivuston teknisen ylläpidon (webhosting) lisäksi jatkuva palvelu, jossa huolehdimme, että WordPress-julkaisualusta sekä siihen asennettujen lisäosien päivitykset ovat aina ajan tasalla ja sivusto pysyy toimintakunnossa. Hurjalla palvelu sisältää seuraavat toimenpiteet, joita suosittelemme yleisesti verkkosivujen kuukausittaiseen ylläpitoon.

 • Tekniset päivitykset
  • Teknisiä päivityksiä ovat muun muassa itse WordPress-alustan, teeman sekä asennettujen lisäosien päivitykset. WordPress kehittyy koko ajan ja on sekä sivuston toimivuuden, suorituskyvyn että tietoturvan kannalta tärkeää että sivun tekniikka on ajan tasalla. Jos sivusto käyttää kovin vanhaa WordPress-versiota, voi käydä niin että lisäosia ei voi yhteensopivuusongelmien vuoksi päivittää, tai niiden päivitykset rikkovat sivuston. Päivitysten laiminlyönti voi johtaa myös siihen, että sivustolta löytyviä paikkaamattomia haavoittuvuuksia käytetään hyväksi epämieluisiin tarkoituksiin.
 • Tietoturvatarkastukset
  • Vaikka WordPress on tunnetusti turvallinen alusta, on verkkosivuille syytä tehdä tietoturvatarkastukset säännöllisin väliajoin. Hurjalla huolehdimme tästäkin puolestasi automaattisesti ja huolenpitopalveluun kuuluva WordPress-sivusto skannataan säännöllisesti läpi tietoturvaskannerilla.
 • Varmuuskopiointi
  • Suoritamme varmuuskopioinnin verkkosivustollesi kerran vuorokaudessa. Varmuuskopionnilla pidämme huolta etteivät tärkeät tiedot katoa bittiavaruuteen. Ilman kunnollista verkkosivujen ylläpitoa tämäkin vaara on olemassa.
 • Asiakaspalvelu/tekninen tuki
  • WordPress-huolenpitoasiakkaanamme saat käyttöösi asiantuntevan asiakaspalvelumme, joka neuvoo sinua erilaisissa sivustoosi liittyvissä kysymyksissä ja auttaa esimerkiksi WordPressin käyttämisessä arkisin klo 9-16 puhelimitse tai sähköpostitse. Et jää sivustosi kanssa yksin ja saat varmasti apua.
 • Sivuston kehittäminen
  • Vaikka verkkosivut olisivat uutena kuinka täydelliset, tarvitsee niitä todennäköisesti tulevaisuudessa kehittää esimerkiksi palveluiden lisääntyessä ja tarpeiden muuttuessa. Huolenpitopalveluun sisältyvä pienkehitys tarkoittaa verkkosivustolle kuukausittain tehtäviä pieniä ja nopeita muutoksia tai sisältöpäivityksiä, kuten tekstin muokkaaminen tai lisääminen, kuvapäivitykset, uusien lisäosien asentaminen, ulkoasuteeman muutokset tai muut sivuston koodiin tehtävät pienet muutostyöt. Kun taas verkkosivustosi tarvitsee laajempaa kehitystyötä – olemme apunasi myös silloin. Teemme pyynnöstäsi myös enemmän aikaa vieviä kehitys- ja päivitystöitä, joista sovimme kanssasi erikseen.

Verkkosivujen ylläpidon hinta

Huolenpitoasiakkaana WordPress-verkkosivujen ja kotisivujen ylläpidon hinta Hurjalla on alkaen 49,00 €/kk + alv.

Kannattaako verkkosivujen ylläpito luottaa ammattilaisten käsiin?

Verkkosivujen ylläpidossa sisällön päivittäminen, kuten sivujen tekstien muokkaaminen, kuvien vaihtaminen sekä ajankohtaisten uutisten kirjoittaminen onnistuu WordPressissä keneltä tahansa, ja näihin saat tarvittaessa meiltä ohjeistuksen. Sen sijaan ammattilaisten käsiin kannattaa jättää toimenpiteet, joiden avulla sivustosi pysyy teknisesti ajan tasalla, toimivana sekä tietoturvallisena. Meillä Hurjalla työskentelee useita WordPress-asiantuntijoita, jotka hoitavat verkkosivujen ja kotisivujen ylläpidon puolestasi ammattitaidolla.

Jätä yhteydenottopyyntö