Riveria – Yhdistetty todellisuus opetuksen tehostamisessa

Koulutussimulaattorien käyttöönottoratkaisu HoloLensien ja Dynamics 365 Guidesin avulla

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria on pohjoiskarjalaisten kuntien omistama monialainen koulutuksen järjestäjä. Riverian päätoimipaikka sijaitsee Joensuussa. Muut koulutusyksiköt sijaitsevat Kiteellä, Lieksassa, Nurmeksessa, Outokummussa ja Valtimolla. Riverian koulutuksiin osallistuu vuosittain noin 14 500 opiskelijaa. Henkilöstöä Riverialla on noin 700. Konserniin kuuluu myös Riveria koulutuspalvelut Oy.

“Lähdimme Riverialla kehittämään maanrakennusalan opetusta yhdistettyä todellisuutta hyödyntäen, sillä haluamme kehittää opetustarjontaamme jatkuvasti uutta teknologiaa käyttämällä. Koulutussimulaattorien ja HoloLens-lasien käyttö opetuksessa on tuonut Riverialle uutta markkina-arvoa ja nostanut profiiliamme laadukkaiden koulutusten tuottajana. Olemme päässet opettamaan tämän päivän teknologialla, mikä vie oppimisen kokonaan uudelle tasolle. Yhteistyö Hurjan kanssa oli tehokasta ja joustavaa koko projektin ajan.“

Aki Hankilanoja, koulutuspäällikkö, Riveria

Tarve

Riverialla haluttiin ottaa maanrakennusalan koulutuksessa virtuaaliympäristöt ja yhdistetty todellisuus (MR, Mixed Reality) osaksi opetusta. Tavoitteena oli kehittää uusia innovatiivisia ja digitaalisia opetus- ja oppimistapoja opetuksen tehostamiseen. Lisäksi opiskelusta haluttiin tehdä turvallisempaa sekä tukea ja tehostaa yksilöllistä oppimista.

Kehitysprojektissa tärkeää oli myös käyttöönotettujen ratkaisujen laajennettavuus ja helppokäyttöisyys. AR-laseille toteutettavan maanrakennusalan opetuksen tuli olla laajennettavissa myös muuhun opetuskäyttöön.

Ratkaisu

Creanex-koulutussimulaattorien käyttöönotto HoloLens AR-lasien ja Dynamics 365 Guidesin avulla

  • Creanex-koulutussimulaattori on maanrakennus- ja logistiikka-alan oppilaitoksille suunnattu ratkaisu työkonekoulutuksen kehittämiseen. Toteutimme koulutuksessa käytettäville koulutussimulaattoreille uudenlaisen käyttöönottoratkaisun, jossa AR-laseilla katseltavat koulutusmateriaalit kulkevat käyttäjän mukana vapauttaen molemmat kädet muuhun käyttöön. Toteutuksessa hyödynnettiin Dynamics 365 Guides -sovellusta.
  • Dynamics 365 Guides on yhdistetyn todellisuuden pilvipohjainen opastussovellus HoloLens AR-laseille. Toteuttamamme itsenäistä opiskelua tukevat käyttöönotto-ohjeet sisältävät mm. ohjeita, kuvia ja videoita AR-laseille heijastettuna. Juuri oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan esitettävät interaktiiviset ohjeet tekevät oppimiskokemuksesta sujuvaa ja tehokasta.

Työkoneiden osien tunnistus Dynamics 365 Guidesin avulla

  • Koulutussimulaattorin käyttöönottoratkaisun toteutuksen jälkeen Guidesin opetuskäyttöä alettiin laajentamaan myös työkoneiden osien tunnistukseen. Juuri aloitetussa jatkoprojektissa on ensimmäisenä vuorossa pyöräkuormaajan sekä kaivurin ajoonlähtötarkastus ja osien tunnistus, jossa tullaan myös hyödyntämään HoloLens-laseja ja Guides-sovellusta.

Lue myös Ylä-Savon ammattiopistolle AR-avulla toteuttamastamme digitaalisesta oppimisympäristöstä!

Hyödyt

Uuden teknologian hyödyntäminen maanrakennusalan koulutuksessa on tuonut Riverialle aivan uutta markkina-arvoa ja lisäksi nostanut koulutuskuntayhtymän profiilia laadukkaiden koulutusten tuottajana.

HoloLensien ja Guides-opastussovelluksen hyödyntäminen osana oppimispolkua helpottaa koulutussimulaattorien käyttöönottoa, ja interaktiivinen opiskelumateriaali tukee erilaisten oppijoiden osaamisen kehittymistä. Virtuaalinen oppimisympäristö tekee koulutuksesta turvallisempaa, kun oppilas voi ensin harjoitella koneen käyttöä koulutussimulaattorissa ennen oikeaa konetta. Tällöin vahinkoja ei synny samalla tavalla oikealle koneelle ja ympäristölle, kun koneen käyttö on jo tuttua virtuaaliympäristöstä.

Opetuksen digitalisointi tuo kiistattomia etuja sekä opettamisen että oppimisen näkökulmasta. Dynamics 365 Guidesia voidaan käyttää opetuksen tukena myös muilla aloilla ja erilaisissa opetustilanteissa. Kuten nyt ajoonlähtötarkastukseen ja osien tunnistukseen pyöräkuormaajan ja kaivurin opetuskäyttössä. Guidesin helppokäyttöisyys mahdollistaa jatkossa Riverialle myös sovelluksen itsenäisen käytön, sillä materiaalien lisääminen järjestelmään on helppoa.

Jätä yhteydenottopyyntö

    Käsittelemme tietojasi tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla.