Innovaatioseteli on joustava rahoitusväline pk-yrityksille

Julkaistu 13.10.2021 | Päivitetty 28.9.2023

Innovaatiosetelin haku sulkeutuu 8.10.2023 kello 23:59. Haku avataan uudestaan aikaisintaan vuoden 2024 alussa. Tarkka ajankohta ilmoitetaan erikseen. Haun sulkeuduttua asiointipalvelussa ei voi avata uusia hakemuksia eikä lähettää aiemmin avattuja hakemuksia.

Innovaatioseteli on Business Finlandin (ent. Tekes) tarjoama joustava rahoitusväline pk-yrityksille uusien tuote- tai palveluideoiden kehittämiseen. Innovaatiosetelillä voidaan rahoittaa kansainvälistä kasvupotentiaalia omaavia tuote- tai palveluideoita. Innovaatiosetelin tavoitteena on samalla myös kannustaa yrityksiä innovaatiotoiminnan kehittämiseen.

Tuntuvatko tällaiset rahoituskuviot liian monimutkaisilta? Ei hätää, me autamme! Tässä blogitekstissä kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tulee tietää innovaatiosetelistä ja sen hakemisesta. Tai, jos haluat vain päästä helpolla ja selvittää nopeasti millaiset mahdollisuudet sinulla on innovaatiosetelin saamiseen – varaa maksuton konsultointi tästä!

Mikä on innovaatioseteli?

Innovaatiosetelin rahoituskäytäntö uudistui tammikuussa 2023 (16.1.2023. alkaen), jolloin Innovaatiosetelin arvo nousi 6 000 euroon. Vuonna 2022 tapahtuneessa uudistuksessa innovaatiosetelin omavastuuosuus poistui ja rahoituksen maksu siirtyi maksettavaksi jälkikäteen suoraan rahoitusta hakevalle yritykselle, ei enää palveluntuottajalle.

Innovaatioseteli on siis valtion maksamaa riihikuivaa rahaa, jonka voit käyttää oman yrityksesi kehittämiseen. Innovaatiosetelin arvo on 6 000 € (alv. 0%), eikä omarahoitusosuutta enää ole. Innovaatioseteli luokitellaan de minimis -tueksi, eli julkiseksi yritystueksi, joka on EU:n mukaan niin vähämerkityksellistä ettei se vääristä kilpailua eikä vaikuta jäsenvaltioiden väliseen kaupankäyntiin.

Voit siis saada 6 000 € juuri sen sinun mielessäsi muhivan, markkinat disruptoivan sovellusidean testaamiseen. Sen, josta et ole vielä aivan varma onko idea jo valmis toteutukseen ja kannattaako siihen sijoittaa? Tai sen digitaalisen palvelualustaprojektin käynnistämiseen, jolla aiot rikkoa kaikki myyntiennätyksesi. Ei ehkä niin vähämerkityksellistä sittenkään, vai kuinka?

Hurja fakta: Innovaatioseteli on loistava rahoitusväline uusien palveluiden ja ideoiden kehittämiseen jo ihan alkuvaiheessa. Selvitetään yhdessä, voiko sinun yrityksesi hyödyntää innovaatioseteliä kehitysidean konkretisointiin esimerkiksi palvelumuotoilun tai Design Sprintin avulla!

Mihin innovaatioseteliä voi käyttää?

Käyttäessäsi innovaatioseteliä voit olla vasta muotoilemassa ideaa tai haluat selvittää sen kehityskelpoisuuden, käytettävyyden tai markkinakelpoisuuden. Tässä vaiheessa idean konseptoinnin välineiksi sopivat esimerkiksi palvelumuotoilu ja sen tehokas työpajametodi Design Sprint. Idean kirkastamisella käynnistetty projekti on huomattavasti riskittömämpi vaihtoehto kuin se, että lähdetään suinpäin toteuttamaan palvelua. Jokaisen toteutukseen lähtevän mobiilisovelluksen, verkkosivun tai muun ohjelmiston vision tulee olla selkeä, jotta se varmasti palvelee myös liiketoiminnallisia tavoitteita.

Jos idea on jo kirkastettu ja tarvitset apua vaikkapa mobiilisovelluksen tai muun ohjelmiston demoamiseen sijoittajille ennen sen toteuttamista, sopii innovaatioseteli tähänkin vaiheeseen. Rautalankamallit, mockupit ja prototyypit auttavat ohjelmistohankkeen pilotoinnissa ja tekevät ideoista konkretiaa. Eritasoisten prototyyppien avulla voidaan tehdä testauksia ja kokeiluja riskittömästi ja kerätä tärkeää tietoa toteutusvaihetta varten.

Prototyypin hyödyntäminen ohjelmistoprojektissa tuo säästöjä, kun lopputuotteen käytettävyyttä ja toimintoja voidaan testata jo varhaisessa vaiheessa. Lue myös: Figma-prototyyppauksen edut ohjelmistoprojektissa.

Mitä palveluita voit ostaa innovaatiosetelillä pähkinäkuoressa:

  • Tuote- ja palvelustrategian tai -muotoilun kehittämisen palvelut
  • Kokeilut ja tuote- ja palvelukehitys
  • Innovaatioprosessiin liittyvät mittaus- ja testauspalvelut
  • Innovaatioprosessiin liittyvät soveltuvuustutkimukset ja asiantuntijalausunnot sekä Immateriaalioikeuksiin (IPR) liittyvät asiat
  • Tutkimustulosten arviointiin ja hyödyntämiseen liittyvät palvelut

Innovaatioseteliä voi siis käyttää hyvin monenlaiseen kehittämistoimintaan ja useissa innovaatioprosessin vaiheissa.

Kuka voi saada innovaatiosetelin?

Innovaatiosetelin saamiselle on totta kai myös ehtoja. Yrityksesi täytyy esimerkiksi kuulua pk-yritysten luokkaan ja olla taloudelliselta tilanteeltaan hyvässä kunnossa. Lisäksi yritystoimintasi tulee olla päätoimista, paitsi jos yrityksesi palveluksessa on ollut kokoaikainen työntekijä vähintään kolmen kuukauden ajan. Toiminimiyritykset, julkiset tai voittoa tavoittelemattomat organisaatiot, säätiöt, yhdistykset ja ahvenanmaalaiset yritykset eivät voi saada innovaatioseteliä.

Innovaatiosetelin hyväksytyt käyttökohteet ja sen saamisen kriteerit voivat kuulostaa haasteellisilta, mutta kokeneen Business Finlandin hyväksymän toimijan kanssa onnistumisprosentti on korkealla. Jos olet epävarma voiko sinun yrityksesi hyödyntää innovaatioseteliä, olemme mielellämme apunasi sen selvittämisessä.

Miten asiakkaamme ovat hyödyntäneet innovaatioseteliä?

Asiakkaamme ovat hyödyntäneet innovaatioseteliä useiden onnistuneiden ohjelmistokehitysprojektien starttaamiseen. Olemme muun muassa olleet muovaamassa palvelumuotoilun ja Design Sprintin avulla tuote- ja palvelustrategioita, joiden avulla on varmistettu, että toteutettava ohjelmisto vastaa sekä käyttäjän että yrityksen liiketoiminnallisia tavoitteita. Lisäksi olemme toteuttaneet eritasoisia prototyyppejä ja toimenpidesuunnitelmia, jotka ovat helpottaneet myöhemmin sovelluskehitysprosessin läpiviemistä.

Ohjelmistoprojektin konseptointi ja määrittelyvaiheessa tehdyt panostukset ovat säästäneet asiakkailtamme selvää aikaa ja rahaa. Innovaatiosetelillä ostetun palvelumuotoilun avulla sovelluskehitys on saatu toteutettua suunnitelmallisesti ja on varmistettu, että sovellus vastaa käyttäjän tarpeita sekä yrityksen tavoitteita. Palvelumuotoilulla on myös pienennetty kehittämiseen liittyviä riskejä teknisessä toteutuksessa sekä autettu hahmottamaan palvelun kokonaisuutta, työn laajuutta ja kustannuksia realistisemmin.

Lue myös: Mikä on ohjelmistokehityksen hinta? ja Verkkosivujen hinta ja sen muodostuminen!

Miten Hurja voi olla avuksesi rahoituksen hakemisessa?

Meillä Hurjalla on pitkä kokemus rahoitusten hakemisen konsultoinnista (mm. innovaatiosetelihakemukset). Konsultoimissamme hakuprosesseissa on hakemusten hyväksymisessä hyvä onnistumisprosentti ja olemme lisäksi Business Finlandin virallisesti noteeraama innovaatiosetelitoimittaja.

Kokeneet asiantuntijamme selvittävät mahdollisuudet myös muiden rahoitusinstrumenttien käyttämiseen ja auttavat rahoitushakemuksen ja loppuraportin laatimisessa. Tarjoamme asiantuntijapalveluita rahoituksen hakemiseen ohjelmistoprojektin lisäpalveluna, osana palvelumuotoilua tai kokonaan itsenäisenä palveluna.

Tutustu Hurjan rahoitushaun konsultointi -palveluun ja ota yhteyttä, niin kartoitetaan projektillesi sopivimmat rahoitusvaihtoehdot!

Lataa ostajan opas

Varaa maksuton konsultointi alta.

Jätä yhteydenottopyyntö

    Käsittelemme tietojasi tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla.